vrijdag 11 april 2014

Coco Chanel

Coco Chanel is voor velen een inspiratiebron (geweest). Ze heeft jarenlang gewerkt in de mode.En nog steeds is het één van de meest succesvolle modemerken.Voor mij is ze nog steeds een inspiratiebron.Vooral haar quotes zijn erg inspirerend.
" A girl should be two things: classy and fabulous"

Coco Chanel is in Saumur op 19-08-1883 om 16.00 uur als Gabrielle Chanel geboren.
Omdat ze de dochter van marktkooplieden was bracht Gabrielle haar jeugdige jaren door in een Frans weeshuis, geleid door de nonnen. Hier is Chanel vernoemd naar de non die haar moeder verzorgde, ‘Gabrielle Bonheur’.

Chanel zou later nooit zeggen dat ze in een weeshuis heeft gezeten. Ze had het altijd over naamloze tantes en nichten van haar moeder. Ze beschreef de nonnen altijd als grauwe mensen met ruwe handen en kille ogen. Die naar frisse zeep roken. Het wassen met zeep deed Chanel elke dag, tot haar dood toe. Ze had hekel aan lichaamsgeurtjes. Ook volgens Chanel hield niemand in het weeshuis van haar. Ze was erg eenzaam zoals ze zelf zegt .Het was een eenvoudige jeugd die ze daar beleefde. Veel is hier niet over bekend, omdat Chanel nauwelijks over deze periode spreekt.

Chanel besloot een nieuwe weg in te slaan, ze wil het gaan maken als actrice.
Dit plan viel al in duigen bij de eerste audities. Chanel was charmant, maar talent had ze niet. Volgens regisseurs uit die tijd had Chanel een grote aantrekkingskracht op het publiek. Chanel viel zo op, omdat ze zo gracieus liep. Dat de audities mislukten was een kleine teleurstelling voor Chanel. Zo koos eieren voor haar geld, en keerde terug naar Etienne. Etienne nam haar mee Vichy, om daar verder te leven. Chanel had nog steeds haar dromen en ideeën. Ze wist dat het haar zou lukken, alleen dat het zo snel gebeurde wist ze zelf ook niet."Coco Chanel"
Ze begon naam te krijgen als de demoiselles Chanel. Ze ging veel uit met officieren, en in deze periode krijgt Gabrielle haar bijnaam Coco. Als Gabrielle en Adrieene uitgingen dan zongen ze weleens. Een soort karaoke. In die tijd was dat populair. Gabrielle zong echter altijd hetzelfde liedje. Het liedje ging over een hondje dat kwijtgeraakt was, bij de Eiffeltoren.

Ik ben mij arme Coco kwijt.
Coco, mijn lief hondje
Kwijt geraakt bij het Trocadéfro
Hij is ver weg, als hij nog rent.
Ik geef toe: het ergste geval is dat
Hoe meer mijn man me bedroog 
Hoe trouwer mijn Coco bleef

Heeft u misschien mijn Coco gezien?
Coco bij het Trocadéro
Co bij het Tro
Co bij het Tro
Co bij het Trocadéro
Wie heeft Coco gezien?
O, Coco, wie heeft Coco gezien

En zo werd Gabrielle die klein van stuk was la petite Coco onder haar vrienden.
Een naam die wereldberoemd zou worden. Vanaf die periode werd Gabrielle, Chanel of Coco genoemd. Later zouden nog weinig mensen haar kennen als Gabrielle.

Nog geen paar jaar verder opent Chanel haar eerste hoedenwinkel aan de Boulevard Malesherbes. De hoedenzaak word één groot succes, en gauw opent Chanel haar tweede winkel. Het geld wat Chanel te kort komt betaalt Boy(haar vriend). De zaak wordt geopend aan de Rue Cambon. De zaak zal er de volgende tachtig jaar nog zitten.

In de eerste wereldoorlog krijgt Chanel echt succes 
Na de eerste wereldoorlog verongelukt Boy, Chanel gaat zoals ze zelf zegt dan een stukje dood. Haar verdriet is groot, en ze komt er eigenlijk nooit overheen.
Toch zet Chanel haar zaak voort, en al gauw wordt ze bekend in de society van Parijs. Zo leert ze ook Igor Strawinsky kennen, tussen hen groeit een vriendschap die nooit meer kapot gaat.
Er komt een periode aan dat Chanel het ene succes nog niet heeft geproefd, of het andere komt de weer aan. Chanel zet de wereld op haar komt met haar bijzonder mode.
En dan in 1923 komt het beroemdste parfum ter wereld.

Chanel no. 5
Het is het eerste parfum wat niet naar bloemen ruikt, en het is vernieuwend in haar tijd. Het is ongelofelijk duur door alle Jasmijn die er in zit. Chanel zorgt met haar parfum voor een ware rage, dat het een klassieker zou worden, had niemand gedacht.

Waarom het Chanel no. 5 heet. 
De enige verklaring is, dat het luchtje die Chanel wilde in de vijfde reageerbuis zat. Ze had vier buisje geroken, die niet roken zo als Chanel wilde. Bij de vijfde was dit wel het geval. Chanel wordt schatrijk door haar no. 5. En zelfs anno 2005 is het, het best verkochte parfum. 
Naarmate Chanel ouder werd wordt ze ook steeds excentrieker. Ze zondert zich steeds meer af. Ze koopt wat ze wil, want geld heeft ze meer dan genoeg. Huizen koopt Chanel als het speelgoed is.
Helaas overleed Coco Chanel op 87 jarige leeftijd. Ze stierf in een suite in Hotel Ritz in Parijs, Frankrijk. Toen nam Karl Lagerfeld het bedrijf/merk over. Nu is hij het gezicht achter Chanel. Hij blies nieuw leven in het merk. De duitse Modeman is nu erg bekend. Zeker door zijn kleding. Ja, dat is Karl Lagerfeld.:)

In 2009 is er een ook een  film uitgebracht over Coco Chanel. De film gaat over haar leven. Hoe ze ooit begon en hoe het in haar thuis situatie ging, haar leven in hotel Ritz (waar ze tevens bijna heel haar leven heeft gewoond) en over hoe ze haar kleding ontwierp en maakte. Hoe ze met haar werkenemers om ging, en met de winkel zelf.
Heel interessant als je een kijkje van haar leven wilt zien.

Beroemde Quotes:

"A women who doesn't wear perfume has no future."

"A woman has the age she deserves."

"If I cut my hair, others did. If I shortened my dresses, so did everyone else."

 "Elegance is when the inside is as beautiful as the outside."

"I don't care what you think about me. I don't think about you at all."

. "To be irreplaceable, you must be different."

A girl should be two things: classy and fabulous."

"Don't spend time beating on a wall, hoping to transform it into a door."

"It's not houses I love, it's the life I live in them."

 "You live but once; you might as well be amusing."Geen opmerkingen:

Een reactie posten